Haven – det personlige frirum og åndehul

Dét frirum og åndehul mange drømmer om

For mange er husdrømmen også lig med drømmen om at få en have. Et personligt frirum og åndehul – hvor årstiderne både kan følges – og nydes – fra vinduet en kold vinteraften eller fra græsplænen på en varm sommerdag. 

Haven er både smuk, når foråret tager fat og iklæder de nøgne buske og træer i farver. Ligesom idyllen også kommer til syne, når efteråret banker på, og de sommerlige farver lakker mod sin ende og i stedet overtaget af mørke, brunlige nuancer. At kunne forvandlingen fra varme sommerdage med solskin og grønne græsplæner til mørke vinteraftener, der lyses op af sneen – eller alle julelysene, som man ynder at pynte både buske og træer med.

Dét er fantastisk og skulle være alle vel undt!

Ud af lejligheden – ned i haven  

For mange, inklusiv mig selv, drømmer om at skifte lejlighedslivet ud med egen have. Et sted med bøgehæk og blomsterbede. Et sted man kan drikke sin morgenkaffe i ro og mag. Uforstyrret af omverdenen og det pulserende liv udenfor bøgehækken. Dét er netop det frirum og åndehul, jeg snakker om. Et sted der ligefrem opfordrer til at dykke ned i gode bøger, til at solbade på varme sommerdage og til at invitere venner på grillaften. Haven bliver husets forlængede arm – et ekstra rum, om man vil. 

Vi ved alle, at der er noget eventyrligt og personligt over de fester, der foregår i en havepavillion.

En have kan være mange ting

Der findes heldigvis ingen regler for, hvordan en have skal se ud. Haven er et synonym for en frihed og et personligt præf og derfor findes der heller intet rigtigt eller forkert. 

Personligt foretrækker jeg højbede, fordi man nemt kan plante en masse forskelligt. Personligt drømmer jeg om en have, der både rummer farverige blomster, urter og grønsager, og derfor synes jeg også rigtig godt om netop højbede.
Der er bare noget særligt over, at kunne spise gulerødder fra egen have eller pynte middagsbordet med blomster fra selvplantede bede. Endnu bedre er næsten, at kunne plukke sine egne buketter og forære til dem, man holder af. En ekstra personlig gave, der vil glæde modtageren længe. 

Jeg glæder mig til den dag, jeg kan kigge fra mit vindue og se min egen have tage form – at se de sommerlige nuancer få overtag og forvandle haven til et farverigt paradis. 

Hvis man mangler inspiration til, hvordan man kan gøre ens egen have mere personlig og hyggelig, vil jeg anbefale højbede